Velkommen til ridekurs på Stavsplassen, Tretten vinter 2025.
Oppstart er i uke 2 og varer frem til uke 25.
Ponnipatrulje | 5 – 8 år m/ leier |
Enhjørninger |
Fra 9 år Nybegynner
|
Pennyklubben |
Fra 9 år Lett øvet m/ trav
|
Hestekrefter | Lett øvet m/ gallopp |
Øvet |
Ungdom Behersker alle gangarter og sprang
|
Voksen 1 |
Voksen Nybegynner
|
Voksen 2 |
Voksen Øvet, alle gangarter
|
Privattime |
Privattime m/ instruktør på egen eller leid hest
|
Hensikten med kurset
Som ved all annen trening av hesten er det viktig at økten tilpasses til hesten og rytterens nivå.
Instruktørene er Therese Heramb og Mia Madelen Vesteraas. Therese underviser både barn og voksne i nærområdet via firmaet sitt Venavind AS, og har rideleir og guider turer på Venabygdsfjellet hos Spidsbergseter. Hun er utdannet Trener 1 i ridning ved Norges Rytterforbund og har kurs i Rider in Balance Modul 1. Therese er energisk og ønsker å gi trygghet med hesten, samtidig som det skal være gøy og alle skal få oppleve mestring i omgang med hesten. Hun har hatt flere hester opp gjennom årene, og vært innom både galoppsporten, sprang og dressur. I dag konkurrerer hun dressur på hesten sin Pelle.
Mia Madelen Vesteraas har undervist enkeltelever, fra nybegynner til øvet, i noen år ved siden av full jobb på barneskole. Hun liker å kombinere det hun kan om undervisning i et klasserom med kunnskap om hest og ridning. Hun har holdt på med hest siden hun selv var barn og har eid hester i mange år. Som instruktør håper hun å være et godt forbilde og en god støttespiller for alle elevene sine. Mia ser på seg selv som tydelig, rettferdig og gjennom erfaring fra klasserommet vet hun godt hvordan tiden best bør disponeres for et godt utbytte av økta og semesteret.
Medhjelper
Emilie Fosso Nettum er den ivrigste jenta du kommer til å møte i stallen. Hun arbeider i rideskolen og på rideleir om sommeren, samt guider fjellturer med gjester, og hjelper flittig til i stallen, på aktivitetsdager og med ponnipatruljen, og generelt der det trengs. Emilie er elev i rideskolen, har Triana på fôr og er å finne i stallen så og si hver dag. Hun er pliktoppfyllende og kjenner hestene utrolig godt, da hun bruker mye tid med de. Lurer du på noe i stallen eller med hestene, spør Emilie.
Det kan leies inn andre instruktører som vikar, eller på enkelte dager.
Når du rir skal du bruke tettsittende klær og unngå store, vide jakker, bukser og skjerf. Det er ønskelig du rir med lange bukser og hansker for å unngå gnag- og brannsår fra tøyler og reimer.
Hjelm
Norges Rytterforbund har bestemt at hjelm skal bæres ved riding og kjøring ved konkurranser og aktiviteter innenfor forbundets virksomhet. Ridehjelmen skal sitte godt og være passe stor og være tilpasset kravene, det vil si at den er godkjent med CE-merking. Vi har dessverre ikke utlån av hjelmer (men du kan låne de første gangene til du får skaffet din egen).
Sko med hæl
Det å benytte riktige sko er like viktig som å bruke hjelm. Både for bekvemmelighet, men ikke minst sikkerhet, skal du bruke ridestøvler eller ridesko med hæl. Ridestøvler gir den beste beskyttelse både for føtter og ben. Har skoene hæl, kan ikke foten gli gjennom en stigbøyle av rett størrelse. Støvler og sko skal ha en forholdsvis tynn, riflet såle. Dersom du har grove ridesko eller støvler med altfor brede og tykke, grove såler, er det en risiko for at de skal sette seg fast i stigbøylen, noe som utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Vi har sikkerhetsstigbøyler på alle hestene våre, det vil si at de løses ut ved et eventuelt fall, for å unngå at rytteren blir hengende fast i bøylen.
Sikkerhetsvest
Dersom du bruker sikkerhetsvest ved riding eller kjøring, skal denne være CE-merket. Vestens passform er viktig, den skal være behagelig å ha på og av rett størrelse. Kjøp aldri en sikkerhetsvest du skal vokse i! Da gir ikke vesten tilstrekkelig beskyttelse, og har du skikkelig uflaks kan den gjøre mer skade enn nytte. Vær nøye med å velge riktig vest. Vi har ingen krav til bruk av sikkerhetsvest på kurset, men anbefaler det. Ved sprangridning skal sikkerhetsvest brukes av alle ryttere under 18 år.
NB: Ta med deg varme vind- og vanntette klær og sko som tåler å bli litt møkkete. Det kan hende hestene er litt møkkete, og da blir nok vi litt skitne også 🙂 Vi rir inne i ridehallen ved dårlig og kaldt vær, men vi kan også være ute, så ta med klær til alle temperaturer. Det kan også være litt kjølig inne i stallen. Kle på dere godt i vinterkulda fremfor å ha «korrekte» rideklær, det er vondt å bli kald.
-
Vi setter av 75 minutter pr. kurs, og ca fire-seks deltagere pr. gruppe (dette kan variere, men dette er utgangspunktet). Det inkluderer stallarbeid, stell, av- og påsaling, av- og påstigning av hesten, så ridningen foregår i 35 – 40 minutter på de eldste gruppene, og noe mindre på de yngste gruppene da kurset også inneholder stell og klargjøring av hesten.
-
Siste gruppe beregner 30 minutter til nedskritting og «legge» hestene for kvelden.
-
Ridekurs innebefatter også at kursdager kan bli brukt til teoritimer, ryttertreninger, turridning, longering, voltige, tømmekjøring, gymkahna eller andre type hesterelaterte aktiviteter. Hensikten er å lære å omgås hesten på alle arenaer, ikke bare oppe på ryggen deres.
- På dette kurset vil du blant annet få ri, sale på eller av hesten, og stelle den enten før eller etter endt rideøkt (da vi har mange grupper pr. dag vil det variere hvor mye stell som kan gjøres før/etter hver økt. Dersom du ønsker mer tid til dette, bli stallhjelp, se punktet nedenfor).
- Flere av kursdeltagerne er med som stallhjelpere som er med på mer stallarbeid, som stell, klargjøring til fôringer, rensking, leie hester, osv. En fin måte å lære mer om hesten, og å bli bedre kjent med rutiner og ansvaret for hestehold. Er du interessert i dette, ta kontakt!
- All ridning vil hovedsakelig foregå inne i ridehallen vinterstid, men vi vil også ri utendørs for å variere øktene for både hest og rytter. Ta derfor med egnet tøy.
- Uke 40 og 41, torsdag 17. oktober, skjærtorsdag og 17. mai blir det ikke kurs, men vi gir beskjed i god tid.
- Oppmøte er i stallen, der finner du informasjon om hvilken hest du skal ha, samt hjelper til med å sale opp hestene som skal på timen din, mer informasjon blir gitt etter første kursdag.
Ber om at alle deltagere og foresatte unngår å oppholde seg på ridebanen på grunn av sikkerheten. Mellom timene er det fint om dere er med å renske banen for å holde ridebanebunnen som god som mulig, samt tømme trillebårer utenfor banen og i ridehallen.
Vær oppmerksom på at endringer kan forekomme underveis.
Instruktørene forbeholder seg retten til å flytte deltagere mellom grupper og tidspunkt.
Betaling
- Kurset varer fra uke 2 til og med uke 25, prisen er da 360,– pr. deltager pr. gang.
- Hallkort for leie av Hippodromen er inkludert i prisen på ridekursene!
Hallen
PÅMELDING TIL RIDEKURS VINTER 2025
Gleder oss til å bli kjent med dere!