Om ridekursene

Hensikten med ridekurset
Et viktig aspekt i all omgang med hesten er sikkerhet – din egen, hestens og omgivelsenes. Å ri eller håndtere hester er ikke farlig så lenge du gjør det på riktig måte. Det å tenke sikkerhet må gjennomsyre all håndtering og omgang med hesten. I bunn og grunn handler sikkerhet stort sett om å forstå hvordan hesten oppfører seg og reagerer i ulike situasjoner. Når du er i stand til å ”lese hesten” og vet hva som virker skremmende og hva som gjør den trygg, da er du kommet et stykke på vei, og du vil naturlig gjøre ting på rett måte. Til og med når det gjelder ting du til å begynne med oppfattet som omstendelige og unødig tidkrevende. Å gjøre ting på en sikker måte er alltid best. 
 
Som ved all annen trening av hesten er det viktig at økten tilpasses til hesten og rytterens nivå. 
 
Instruktør
Instruktøren er Therese Heramb fra Midt-Gudbrandsdal Ride- og Kjøreklubb. Hun har vært leder i rideklubben, stallmester ved Venabustallen og Spidsbergseter og har holdt ridekurs der i mange år, samt at hun underviser både barn og voksne i nærområdet via firmaet sitt Venavind AS. Hun er utdannet Trener 1 i ridning ved Norges Rytterforbund. Therese er energisk og ønsker å gi trygghet med hesten, samtidig som det skal være gøy og alle skal få oppleve mestring i omgang med hesten.
 
Hestene
Hestene vi bruker står oppstallet på Frya Hestesportsenter. Dette er private hester som vi er veldig glade i, og som dere er så heldige å få låne. Dette betyr også at vi må tilpasse oss hestene og hvordan de liker arbeidsoppgaven med å være med på ridekurs. Det er instruktørene som bestemmer hvem som skal ri på hvilke hester, og dette kan variere fra gang til gang. Men det er jo også spennende å ri forskjellige hester, det lærer man mye av! Hesterasene er nordlandshest, sportsponni, dølahest, ridehest og islandshest, så vi har et bredt utvalg.
 
Rytterens utstyr 
Når du rir skal du bruke tettsittende klær og unngå store, vide jakker, bukser og skjerf. Det er ønskelig du rir med lange bukser og hansker for å unngå gnag- og brannsår fra tøyler og reimer.
 
Hjelm
Norges Rytterforbund har bestemt at hjelm skal bæres ved riding og kjøring ved konkurranser og aktiviteter innenfor forbundets virksomhet. Ridehjelmen skal sitte godt og være passe stor og være tilpasset kravene, det vil si at den er godkjent med CE-merking. Vi har dessverre ikke utlån av hjelmer.
 
Sko med hæl 
Det å benytte riktige sko er like viktig som å bruke hjelm. Både for bekvemmelighet, men ikke minst sikkerhet, skal du bruke ridestøvler eller ridesko med hæl. Ridestøvler gir den beste beskyttelse både for føtter og ben. Har skoene hæl, kan ikke foten gli gjennom en stigbøyle av rett størrelse. Støvler og sko skal ha en forholdsvis tynn, riflet såle. Dersom du har grove ridesko eller støvler med altfor brede og tykke, grove såler, er det en risiko for at de skal sette seg fast i stigbøylen, noe som utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Vi har sikkerhetsstigbøyler på alle hestene våre, det vil si at de løses ut ved et eventuelt fall, for å unngå at rytteren blir hengende fast i bøylen. 
 
Sikkerhetsvest 
Dersom du bruker sikkerhetsvest ved riding eller kjøring, skal denne være CE-merket. Vestens passform er viktig, den skal være behagelig å ha på og av rett størrelse. Kjøp aldri en sikkerhetsvest du skal vokse i! Da gir ikke vesten tilstrekkelig beskyttelse, og har du skikkelig uflaks kan den gjøre mer skade enn nytte. Vær nøye med å velge riktig vest. Vi har ingen krav til bruk av sikkerhetsvest på kurset, men anbefaler det. Ved sprangridning skal sikkerhetsvest brukes av alle ryttere under 18 år.
 
NB:
Ta med deg varme vind- og vanntette klær og sko som tåler å bli litt møkkete. Det kan hende hestene er litt møkkete, og da blir nok vi litt skitne også 🙂 Vi rir inne i ridehallen ved dårlig og kaldt vær, og ute i pent vær. Husk at på kalde dager er det kaldt også inne i hallen (men rytterne blir nok varme på hesteryggen!). Det kan også være litt kjølig inne i stallen.
 

Program ridekurs 

  • Vi setter av 45 minutter pr. kurs, og ca fire–fem deltagere pr. gruppe (dette kan variere, men dette er utgangspunktet).
  • På dette kurset vil du få ri, sale på eller av hesten, og stelle den enten før eller etter endt rideøkt (da vi har mange grupper pr. dag vil det variere hvor mye stell som kan gjøres før/etter hver økt. Dersom du ønsker mer tid til dette, bli stallhjelp, se punktet nedenfor). 
  • Flere av kursdeltagerne er med som stallhjelpere som er med på mer stallarbeid, som stell, klargjøring til fôringer, møkking, leie hester, osv. En fin måte å lære mer om hesten, og å bli bedre kjent med rutiner og ansvaret for hestehold. Er du interessert i dette, ta kontakt!
  • All ridning vil foregå inne i ridehallen vinterstid.
  • Deler av jul- og påskeferie blir det ikke kurs, men vi gir beskjed i god tid.
  • Oppmøte er i stallen for første gruppe, eller direkte i ridehallen (inngang fra tribunen med glassdøra). Ber om at alle foresatte unngår å oppholde seg på ridebanen på grunn av sikkerheten.
Vær oppmerksom på at endringer kan forekomme underveis.

Betaling
Faktura fra Venavind AS blir tilsendt til alle kursdeltagerne etter første kursdag. 
 
Priser høst 2021
  • 235,– pr. ridetime + 50,– halleie for de som ikke har hallkort .
Halleie på 50,– er for medlemmer, og det er 100,– for ikke-medlemmer. Deltager kan også kjøpe hallkort som varer fra 1. august 2021 til 1. august 2022. Dette koster 1250,– for medlemmer, og 2500,– for ikke-medlemmer.
 
Hvordan bli medlem
Husk at hvis du er medlem i Midt-Gudbrandsdal Ride- og Kjøreklubb (MGRK) får du kurset rimeligere ved bruk av ridehallen. Vi hjelper deg med innmelding første kursdag dersom du ønsker å bli medlem, eller se mer informasjon her:
https://mgrk.com/om-oss/bli-medlem-2/
 
Medlemskap koster fra 350,– år kalenderår. Sett inn beløp på kontonummer 2095.54.02457, og merk betalingen med fullt navn, e-post og fødselsdato/-år. Er dere flere enn to aktive i husstanden lønner det seg å være familiemedlem.
 
Junior/studenter: 350,-.
Senior: 450,-.
Familie: 550,-.
 
Covid-19
Vi ber alle være oppmerksom på gjeldende smittevernbestemmelser fra Folkehelseinstituttet (https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/), og opptre ansvarlig. 
 
“Hele befolkningen bes følge råd om avstand og håndhygiene. Husk dette i alle sosiale sammenhenger. Slik tar vi vare på hverandre og bidrar til at samfunnet ikke må stenges ned på nytt. Ved symptomer på korona må en teste seg og holde seg hjemme. Har du vært i utlandet de siste ti dagene må du holde deg hjemme.”
 
______
Deltagelse på all undervisning og kurs skjer på eget ansvar.